Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ένα γλυκάκι για το καλωσόρισες... (κουρκουμπίνι!)


Ένα πακέτο (μισό κιλό) φύλλο κρούστας
μισή κούπα βούτυρο λιωμένο, για το άλλειμα των φύλλων

για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 βανίλιες

Παίρνουμε δύο φύλλα και τα βουτυρώνουμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και διπλώνουμε στην μέση, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και αρχίζουμε να τυλίγουμε πολύ πολύ σφιχτό ρολό.
Βάζουμε λίγο νεράκι με το πινελάκι ή με το δάκτυλο μας κατά μήκος του φύλλου για να κολλήσει το τελείωμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα. Βάζουμε όλα τα μπαστουνάκια σ’ ένα δισκάκι και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Όταν περάσει κανένα τέταρτο τα βγάζουμε και τα κόβουμε μικρά κομματάκια. Στο διάστημα που έχουμε τα μπαστουνάκια στο ψυγείο, φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας την ζάχαρη με το νερό για 4-5 λεπτά. Πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό του λεμονιού.
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι ούτε νερουλό, αλλά ούτε πολύ πηχτό.
Μόλις σταματήσει η βράση το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κουρκουμπίνια. Τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα, γυρίζοντας τα γύρω – γύρω, με μια τρυπητή κουτάλα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ανοιχτό καφετί χρώμα. Μην τα τηγανίσετε πολύ γιατί μετά θα ξεραθούν και δεν θα έχουν χυμούς.
Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Μόλις τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε στο σιρόπι, φροντίζοντας να τα καλύπτει όλα και τα αφήνουμε καμιά ωρίτσα.
Όταν σιροπιαστούν καλά τα βάζουμε σε μια πιατελίτσα και ρίχνουμε από πάνω λίγο από το σιρόπι και αν θέλουμε λίγο κανελίτσα και σερβίρουμε.
Εάν προτιμούμε να παραμείνουν τραγανά δεν θα πρέπει να τα σκεπάσουμε, αντιθέτως εάν μας αρέσουν τα μαλακά και πολύ μελωμένα καλό είναι να τα φυλάξουμε σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

2 σχόλια:

hotels in greece είπε...

kommatakia, mpastounakia,diskaki,writsa,,piatelitsa, kanelitsa, polla ypokoristika, mhpws eisai malakakkos?kalh arxh.xolhsterinh-an8rwpoi:1-0

Ανώνυμος είπε...

Theia Loula?? Esu eisai?

Αρχείο